HU SI RO DE EN Print
HU

A pénz – és ami mögötte van

A Mindset Pszichológia oldalán számos érdekes cikket lehet találni a pénzzel kapcsolatban - a pszichológia szemüvegén keresztül vizsgálva! Egy példa: Szabó Georgina cikke azért lehet jó döntés, ha többet szeretnél tudni a pénzzel való bánásmódról, mert akár a költekezők, akár a spórolósok közé tartozol, mindkét esetben megtalálhatod azt a részt, amely Neked szól, s ezáltal talán jobban megismerheted önmagad ezen a téren is. Emellett pedig tippeket is kínál a cikk, hogy hogyan legyél még tudatosabb, hatékonyabb a pénzügyek terén.

🌐
📅
2020/04/27-
2030/04/27
bővebben
HU

Gazdálkodj okosan!

„Sok kicsi sokra megy” – szoktuk hallani ezt az igencsak közismert közmondást. Ha a pénzügy témakörével kapcsolatban szeretnénk ezt értelmezni, akkor egyhamar eljuthatunk a „tervezés” kifejezéshez, amely elengedhetetlenül fontos képesség akár már most is, de egyre hasznosabbá és nélkülözhetetlenebbé válik, s amelyet folyamatosan lehet és kell is fejleszteni. Ebben tud neked segíteni az Pénziránytű Alapítvány oldalán megtalálható sokféle információ, játék és teszt.

🌐
📅
2020/04/27-
2030/04/27
bővebben
HU

Mi lesz? Hogy lesz? Mikor lesz? – avagy mindent a 2020-as májusi érettségiről

Az érettségi előtt állsz, de nem tudod, hogy mi és hogyan lesz? Vagy még nem érettségizel idén, de érdekel, hogy mi lesz az érettségi sorsa ebben az évben? Akármelyik csoportba tartozol a kettő közül, az Oktatási Hivatal oldalán minden szükséges és hasznos információt megtalálsz a leggyakoribb kérdésekre adott válaszok formájában az alábbi honlapon.

🌐
📅
2020/04/27-
2030/04/27
bővebben
HU

Karantén? Mit hozhatok ki belőle?

Egész nap bezárva a négyfal közé… nem hangzik valami jól, ugye? A tiltás, ami megakadályozza, hogy a barátaiddal találkozz, ami miatt nincs mozi, színház, koncert, ami miatt most kirándulni se lehet… De mi van, ha azt mondom, ez egy remek lehetőség is? Több időt tölthetsz a családtagjaiddal, most végre van időtök arra, hogy együtt játszatok. Most több időd van arra, hogy besegíts kicsit otthon. Akár főzni is megtanulhatsz. Bizonyára rengeteg dolog van, amire eddig nem volt elég időd, most olvashatsz, vagy megírhatod a saját könyved! Gondold végig, mi az, amit kihozhatsz ebből a helyzetből? Miben tudsz fejlődni? Zenélj, tanulj nyelveket, főzőcskézz vagy éppen hímezz, szinte bármit kipróbálhatsz. Most jött el az önképzés ideje. Ebben tudod, mi a legjobb? Ha vége lesz a karanténnak, te majd úgy tudsz kijönni a szobádból, hogy tudod, több lettél valamivel, és a megszerzett tudásod a jövőben is hasznosítani tudod majd.

🌐
otthon
📅
2020/04/26-
2020/10/31
bővebben
HU

Mit szólnál egy kihíváshoz?

Unatkozol otthon? Valami izgalomra vágysz? Eleged van már abból, hogy állandóan a képernyő előtt ülsz? Akkor kihívlak Téged egy kis mókára! Ezen az oldalon egy harmincnapos kihívás feladatait láthatod. Rengeteg érdekes feladatot eszeltek ki, hogy könnyebbé tegyék az otthon töltött napokat. Sütisütés, történetírás, rajzolás és megannyi kreatív tevékenység vár itt Rád. Akár a családtagjaiddal, barátaiddal összefogva saját harmincnapos kihívást is kitalálhattok, olyan feladatokkal, amik a leginkább közel állnak hozzátok!

🌐
otthon
📅
2020/04/26-
2020/12/31
bővebben
HU

Hogy ne ússzon el a nap…

Reggel korán felkelni, mosakodni, felöltözni, reggelizni, 8-tól az iskolában ülni, egész délelőtt tanórák, azok is szépen sorban, a megszokott rendben egymás után, délután még elkészül a másnapi házi. Ilyen a jól megszokott napi rutin. Most minden más lett. Gondoltad volna, hogy ez a biztonságos rend még hiányozni fog? Bár nem kell bemenned, azért az iskola folytatódott… most otthon, magadnak kell felkészülnöd, magadnak osztod be a napod. Te döntöd el, mire mennyi időt szánsz. Ez nem is olyan könnyű, ugye? Itt van egy két tipp, hogy hogyan hozz újra rendszert a napjaidba!

🌐
online
📅
2020/04/26-
2020/12/27
bővebben
HU

Tanulás? Otthon? Az Oktondi segíthet!

Gondoltad volna, hogy több ezer egyetemista azért dolgozik, hogy megkönnyítse valamennyire az online tanulást a Számodra is? Ezen a honlapon rengeteg anyagot találsz egy helyre összegyűjtve. Minden tantárgyat megtalálhatsz egy helyen, a neked fontos tananyagokhoz könnyen és gyorsan juthatsz hozzá csupán pá kattintással!

🌐
📅
2020/04/26-
2020/09/30
bővebben
HU

Vízbevitel és mozgás - fontosabb, mint gondolnánk!

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és hatékonyan tudj a távoktatásban is munkálkodni, nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele és a rendszeres mozgás is (biciklizés, futás, torna, stb.). A link remekül összefoglalja a hidratáltságra való figyelés fontosságát. Az olvasást érdemes már egy pohár vízzel kezdeni! :)

🌐
📅
2020/04/23-
2021/12/31
bővebben
HU

„Tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász?”

A palyaorientacio.munka.hu oldalon ha nem is ilyen költői formában, mint ahogy a címben szerepelnek, de valóban temérdek foglalkozás szerepel, ABC-rendbe gyűjtve. Minden egyes szakmához tartozik egy olyan bemutatás, amely két részre osztható: először egy rövid videó hétköznapi példákon keresztül nyújt betekintést a kiválasztott hivatással kapcsolatban, majd a videó alatt részletes tevékenységleírás, lista található. Az ismertebb szakmák mellett érdekes kuriózumokat is lehet találni: a érdekel, hogy mivel foglalkozik egy ’diétás szakács’, egy ’belovagló lovas’, vagy egy ’látszerész’, akkor ezen az oldalon könnyen információkat szerezhetsz ezekről.

🌐
📅
2020/01/31-
2030/01/31
bővebben
HU

„S gondolkodni, hogy: hogy, mikor és merre?”

#életpályaépítés, #mindiglehetmásképp, #karriercirkálás, #egyjótanácssoserossz, #tanuljmegdönteni. Szekeres-Gaál Bence cikkjéhez remekül illeszthetőek az említett hashtagek: a Mindset Pszichológia oldalán található írás röviden, ugyanakkor rendkívül tartalmasan mutatja be korunk dinamikus és folyamatos fejlődését, rávilágítva arra, hogy ma már sokkal elképzelhetőbb az, ha nemcsak egy szakma mellett tesszük le a voksunkat, ebből adódóan elengedhetetlenül fontos értékké vált a 21. században a rugalmasság, az alkalmazkodni tudás. Érdemes és hasznos elolvasni, és megfontolni a cikkben rejlő gondolatokat!

🌐
📅
2020/01/31-
2030/12/31
bővebben
HU

Pályaválasztás audiovizuálisan

Ha az volna a feladatunk, hogy a pályaválasztás szóhoz asszociációkat keressünk, a legtöbbünknek talán a következő kifejezések villannának be: munka, hivatás, állás, döntés, mérlegelés, stratégia, felelősség, önismeret, kihívás, megélhetés, képességek, pályaismeret és még folytathatnánk a sort. Sebő Tamás, az SZTE Karrierirodájának munkatársának videóiban az imént felsorolt szavak mindegyikére kitér valamilyen mértékben, sőt, további szavakkal bővíti a pályaválasztás témakörét, s igyekszik szempontokat adni a döntés meghozatalához – teszi mindezt teljesen közérthetően és némi humorral.

🌐
📅
2020/01/31-
2025/01/31
bővebben
HU

„Dönteni vagy nem dönteni: az itt a kérdés!”

Az életünk során számtalanszor kerülünk döntési helyzetbe: döntünk arról, hogy mit együnk, mit viseljünk, mit csináljunk egy napunk során, hogyan osszuk be az időnket. Ezeket a döntéseket többnyire rövid idő alatt képesek vagyunk meghozni. Azonban alkalomadtán szembe kell néznünk olyan nagy horderejű döntési szituációkkal, amelyekről nem határozhatunk gyorsan – a pályaválasztás tipikusan olyan téma, amelyet mélyen át kell gondolni, több szempontból megvizsgálni, pro és kontra érvekkel alátámasztani, hiszen ez óriási hatással lesz a későbbi életünkre. Ilyen átgondolási-útmutatási lehetőségeket kínálnak a Nemzeti Pályaorientációs Portálon található tesztek. Ne félj tehát, hiszen sok segítségre lelhetsz a környezetedben, s ha bizonytalan vagy, tájékozódj minél szélesebb körben!

🌐
📅
2020/01/31-
2025/02/03
bővebben
HU

Alternatív Gyakornoki Program

Az SZTE és a Katház Kft közös programja Láttad a The Intern filmet? Ha nem, nézz bele! Gyakornoknak lenni remek esély! Hogy miért?

🌐
Szeged, Katolikus Ház
📅
2020/01/10-
2020/05/30
bővebben
HU

Egy nyelvet beszélünk?

Veled is biztosan előfordult már, hogy úgy érezted, valamelyik családtagoddal, barátoddal nem találod meg a hangot, mintha nem is szeretne Téged... Gondoltál már arra, hogy talán nem egy szeretetnyelvet beszéltek? Talán ő dicsérő szavakkal igyekszik kifejezni, mennyire fontos vagy a számára, te viszont azt igényelnéd, hogy minőségi időt töltsetek egymással. És arra gondoltál már, hogy lehet, hogy te sem a másiknak megfelelő nyelven mutatod ki érzéseid? Semmi baj! Töltsd ki ez a tesztet, és megtudhatod a saját nyelvedet. Mutasd meg szeretteidnek is, és fejlődjetek együtt a szeretetnyelv-tanulásban.

🌐
📅
2019/12/20-
2028/12/31
bővebben
HU

„Jobb adni…? Igen, tényleg jobb!”

Az önkéntességnek számtalan formája lehet napjainkban: lehet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön is végezni. Fehér Anna Ditta TEDx-videójából kiderül, hogy milyen rendszeresen önkénteskedni a világ egy teljesen másik pontján. Azonban sok esetben saját környezetünkben is bőven akad arra lehetőség, hogy önzetlenül jót tegyünk valakivel, hogy bekapcsolódjunk önkéntes közösségekbe: az adventi időszakban számos olyan lehetőségről hallhatsz, amelyekben mindenképp megéri részt venni -ha kedvet kaptál, akkor a kathaziroda@gmail.com email címre küldj egy levelet! Járj nyitott szemmel és szívvel!

🌐
📅
2019/12/09-
2030/01/01
bővebben
HU

„Mi leszel, ha nagy leszel?”

Ezt a kérdést már gyermekkorunk óta számtalanszor felteszik nekünk a körülöttünk élők, mi pedig épp aktuális elképzeléseink szerint válaszolunk: gyermekként talán sokan akartunk űrhajósok, szuperhősök vagy épp rocksztárok lenni. Ám ahogy telik az idő, elkezdünk „egyszerűbb” foglalkozásokban gondolkodni, figyelembe véve azt, hogy miben vagyunk jók, milyen képességekkel rendelkezünk, mi az, ami hosszabb távon is fenn tudja tartani az érdeklődésünket. Talán épp emiatt válik egyre nehezebbé válaszolni a fent említett kérdésre. Azonban Szegedi Tudományegyetem pályaorientációs kérdőíve segíthet Neked abban, hogy merrefelé indulj a hivatáskeresés útvesztőjében: kitöltése nem tart sokáig, mégis a kapott eredmények alapján már talán könnyebbé válik a lehető legvonzóbb szakma megtalálása.

🌐
📅
2019/12/09-
2030/12/31
bővebben
HU

„A tested jobban elárul téged, mint gondolnád.”

Kommunikálni nemcsak szavakkal tudunk: noha a testbeszéd néma, mégis sokszor több mindent elárul rólunk, mint amit ténylegesen közölni szerettünk volna. A gesztusok jelentésének ismerete számos előnyhöz juttathat minket nemcsak másokkal (pl. észre tudjuk venni, ha valaki nem mond nekünk igazat), hanem magunkkal (pl. hogyan tűnhetsz magabiztosabbnak) kapcsolatban is. Ehhez kínál szórakoztató, egyben rendkívül tartalmas segítséget Allan és Barbara Pease testbeszéd-szakértők A testbeszéd enciklopédiája című könyve. Ha érdekel, hogy milyen egy meggyőző kézfogás, hányféle mosoly létezik, vagy hogy milyen kulturális különbségek figyelhetők meg egyes nemzetek testbeszéde kapcsán, akkor ez a könyv a lehető legjobb választás e kérdések megválaszolásához!

🌐
📅
2019/12/09-
2030/01/01
bővebben
HU

Csapatban az erő

Gondolnád, hogy a jövődet meghatározhatja, hogy milyen vagy a csoportmunkában? A munkaerőpiacon csapatjátékosként érheted el a legnagyobb sikereket. Érdekel, milyen szerepet tudsz betölteni, ha együtt kell dolgoznod másokkal? Ebben segíthet neked a Belbin-teszt!

🌐
📅
2019/11/25-
2021/08/20
bővebben
HU

Szorít az idő! Mit tegyek?

Sosincs időd semmire? Mindent az utolsó pillanatra hagysz? Kapkodsz? Lehet, hogy az a baj, hogy nem tervezed meg az időbeosztásod! Gondold végig, mire mennyi időre van szükséged, mire mennyit akarsz szánni! Ehhez itt van három módszer, amiket bátran alkalmazhatsz.

🌐
📅
2019/11/25-
2020/12/31
bővebben
HU

50 óra másokért

Ha még nem tudod, hol csináld meg az 50 óra önkéntes munkád, ne keress tovább! A KatHáz remek lehetőségekkel vár téged. Kipróbálhatod magad a programszervezés területén, segíthetsz pakoló-rakodó munkákban, vigyázhatsz gyerekekre és még a táborszervezésbe is belekóstolhatsz. Érdeklődj bátran a kathaziroda@gmail.com emailcímen!

🌐
Szeged, Katolikus Ház
📅
2019/11/25-
2021/01/01
bővebben
HU

A boldog élet receptje

Bizonyára téged is érdekel, hogyan lehetsz boldog az életedben. Sam Berns ebben a videóban megosztja velünk filozófiáját. Samet 2 éves korában diagnosztizálták egy igazán ritka és súlyos betegséggel, a progériával, ennek ellenére sikerült megtalálnia az utat a boldogsághoz. Hogyan? Ha érdekel, nézd meg a videót.

🌐
📅
2019/11/01-
2020/08/30
bővebben
HU

Önfejlesztő appok: fejlődj a telefonoddal!

Szeretnéd fejleszteni magad, de nehezen megy? Kell egy segítőtárs, aki mindig melletted van, hogy újra és újra figyelmeztessen? Akkor tölts le egy applikációt! Ugye milyen egyszerű? Segítségül ezen az oldalon összegyűjtöttek neked párat. Válogass kedved szerint!

🌐
📅
2019/11/01-
2020/01/31
bővebben
HU

Továbbtanulás- egyetem? itthon? külföldön?

Nem tudod, merre tovább, jó lenne egy iránytű? Örök a kérdés, s bár az egyetemi jelentkezési határidő még jó messze van, addig is érdemes azon gondolkodni, mi érdekel igazán.

🌐
Szeged
📅
2019/09/30-
2020/02/15
bővebben